PIKAOPAS TULES -VAIVOJEN VALMENTAMISEEN
Oppaan kirjoittajana on Spine Metodi, joka on tuki- ja liikuntaelinten vaivoihin kehitetty valmennusinnovaatio, joka tutkimustietoa pohjana käyttäen yhdistää monipuolisesti harjoitteita fysioterapian ja voimaharjoittelun maailmasta. Oppaan tavoite on yhdistää alan parhaita käytänteitä ja auttaa yhdessä yli miljoonaa suomalaista voimaan paremmin
Kohtaatko sinä työssäsi TULES-vaivaisia asiakkaita?
Jos vastauksesi on kyllä tämä opas antaa sinulle näkökulmia TULES-vaivaisten valmennukseen.
Onko yhtä oikeaa tapaa kuntouttaa tai valmentaa TULES- vaivoja? Ei ole. Liikunta eri muodoissaan on käypähoitosuositusten mukaan tärkeä osa mm. alaselän, niska-hartiaseudun, olkapäiden, lantion, lonkkien ja polvien vaivoissa.
Tiedetään, että pitkällä aikavälillä oikeanlaisella harjoittelulla savutetaan pidempiaikaisia ja pysyvämpiä tuloksia. Pystytään kuitenkin osoittamaan, että vaivan tunnistaminen ja oikein rakennettu harjoitusohjelma johtaa asiakkaiden vaivojen vähentämiseen parhaalla mahdollisella tavalla.
Spine Metodi perustettiin pienentämään fysioterapeuttien ja Personal Trainereiden/valmentajien välistä kuilua, jotta TULES-vaivoista kärsiville asiakkaille voidaan tarjota entistä parempi asiakaspolku, joka auttaa asiakasta pääsemään vaivoistaan eroon nopeammin.
Kolme vaihetta, joita onnistunut valmennus vaatii
1. ONGELMA ESIIN
- Saadaan tietoa liikkumisen tai muun toimintakyvyn ongelmista tai rajoitteista
- Kartoituksen pohjana on 12 tuoreimpaan tieteelliseen tutkimustietoon perustuvaa testiä, joissa testataan koko kehon osa-alueet
- Kartoituksessa otetaan huomioon myös elämän muut osa-alueet
2. AKTIVOIVA HARJOITTELU
- Suunnitellaan yksilöllinen harjoitusohjelma
- Tavoitteena parantaa ja kehittää suorituskykyä sekä päästä vaivoista eroon
- Jo kahdella kerralla voidaan saavuttaa merkittäviä tuloksia
- 10-20 kertaa yksilöllisiä harjoituskertoja mahdollistaa oikeanlaisen harjoittelun juuri sinulle
- Seurataan harjoittelua ja muokataan tarvittaessa harjoittelua yksilöllisten tarpeiden mukaan
3. VOIMAHARJOITTELU
- Voimaharjoittelu-osio otetaan käyttöön yksilöllisen tilanteen mukaan
- Tavoitteena ongelmia aiheuttaneiden lihasten vahvistaminen, lihastasapainon optimoiminen ja suoritustekniikan hiominen
- Mahdollisuus saada jopa 30% lisää voimantuottoon!
Miksi on tärkeää laajentaa osaamista tuki -ja liikuntaelinvaivaisen asiakkaan valmennuksessa?
Yli miljoona suomalaista kärsii jostakin pitkäaikaisesta tuki -ja liikuntaelinvaivasta. Alaselkäkivut ovat yleisin tules-vaiva. Alaselkävaivoista kärsii elämänsä aikana jopa 65-80% aikuisista ja pelkästään viimeisen kuukauden aikana alaselkäkipua on kokenut 41% naisista ja 35% miehistä. Olkapäävaivat ovat kolmanneksi yleisin tules-vaivojen syy. Yleisesti tules-vaivat ovat suurin syy työssä poissaoloihin ja toiseksi suurin syy työkyvyttömyyseläkkeisiin. Kustannuksina mitattuna kaikki tules-vaivat yhteensä aiheuttavat jopa 3-4 miljardin euron kustannukset yhteiskunnalle.
Miten autat asiakasta pääsemään vaivoista eroon?
Tules-vaivojen harjoittelun pohjana on alkukartoitus. Kartoituksen tavoitteena on selvittää asiakkaan vaivasta aiheutuvien liikkumisen ja muuhun toimintakykyyn liittyviä rajoitteita ja ongelmia.
Testien avulla selvitetään syytä missä liike mahdollisesti pettää ja voidaanko mm. asennon korjauksella vaikuttaa välittömästi ongelman korjaamiseksi. Testien avulla kartoitetaan asentoa ja liikettä, liikehäiriön ja liikekontrollin mahdollisuutta, lihasepätasapainoa ja nivelten liikkuvuutta. Ongelmien kartoituksen jälkeen alkaa valmennus, joka etenee progressiivisesti.
Top 5 tärkeintä asiaa harjoittelun rakentamiseen
- Toimintakyvyn palauttaminen
- Stabilisointi ja/tai mobilisointi
- Liikkeen hallinta ja kontrolli
- Aerobinen kunto
- Spesifistä harjoittelusta voimaharjoitteluun
Ensimmäinen asia valmennuksessa on kartoittaa asiakkaan toimintakyvyn rajoitteet. Nämä rajoitteet voivat estää tai muuttaa liikemalleja, jotka korjaamattomina saattavat edistää vaivan pahenemista. Tästä syystä toimintakyvyn palauttaminen on ensisijaisen tärkeää heti alkuvaiheessa. Liikkeen oikeanlainen suoritustekniikka vaatii hyvää liikkeen hallintaa ja kontrollia. Esim. kyykyssä tämä saataa näkyä rintarangan yliojennuksena tai alaselän voimakkaana pyöristyksenä. Rangan jäykkyydet tai toisaalta heikko lihasten stabilaation puute voi estää harjoittelun kohdentumisen optimaalisesti. Kohdennetut harjoitukset ovat tärkeät ja niillä rakennetaan pohja nousjohteiseen harjoitteluun. Harjoittelun eteneminen on oltava jatkuvaa ja nousujohteista, jotta vaivoista pääsee eroon. Aerobinen eli kestävyyskunto on osa tules-vaivojen kuntoutusta ja vaivasta riipuen toteustapa ja määrä suunnitellaan yksilöllisesti.
Näin laadit harjoittelun rungon asiakkaalle
Alla olevalla videolla käytännön esimerkki yllä olevasta mallista, kohteena olkapää.
Miten etenet olkapäävaivaisen asiakkaan valmennuksessa?
Jos olet kiinnostunut toimimaan TULES-vaivaisten asiakkaiden kanssa.
Siinä tapauksessa sinun kannattaa tutustua Spine Metodi -koulutukseen.
Spine Metodi -koulutuksen avulla opit kartoittamaan asiakkaasi TULES-ongelmat, minkä jälkeen pystyt luomaan hänelle turvallisen ja progressiivisesti etenevän asiakaspolun. Opit spesifejä harjoitteita fysioterapian maailmasta, ja opit hyödyntämään oikeanlaista voimaharjoittelua, mitkä auttavat asiakastasi pääsemään eroon kivuistaan. Spine Metodin avulla pystyt tarjoamaan parasta mahdollista apua asiakkaillesi!
Tutustu koulutukseemme alla olevasta linkistä.